Ciciban godišnje proizvede 600.000 pari cipela

Ciciban, slovenački proizvod sa dugom tradicijom. U goričkom Mirnu proizvodi se dečija obuća od 1922. godine.

Ciciban je brend sa dugom tradicijom. Šta mislite da je glavni razlog?

Tako je, tradicija brenda datira još od 1922. godine kada je počela naša obućarska priča. Počeli smo sa pravljenjem obuće za odrasle, a kasnije smo prešli na isključivo dečiju obuću. Tokom godina potrebe i potražnja za dečijom obućom su se povećavale, pa smo odlučili da proširimo svoje proizvodne kapacitete.

Glavni razlog zašto uspešno poslujemo već dugi niz godina je svakako poverenje u naš proizvod, godinama održava kvalitet i napravljen je od pažljivo odabranih prirodnih materijala. Kada roditelji kupuju obuću za svoju decu (posebno kada biraju prvi par cipela), poverenje daju slovenačkim proizvodima, tradiciji i našem znanju i iskustvu. Često srećemo roditelje koji su i sami koristili naše cipele i biraju Ciciban i za svoju decu. Mislim da su to razlozi zašto su cipele Ciciban često prvi izbor za malu decu.

Da li uopšte imate svoje odeljenje za razvoj? Zašto ste ga pokrenuli?

Briga o pravilnom i zdravom razvoju dečijih stopala je uvek bila naš prioritet. Zato je važno da imamo sopstveno razvojno odeljenje koje brine o stalnom razvoju proizvoda i prati potrebe tržišta. Naši modelari i tehničari pažljivo su pratili razvoj svakog proizvoda – od idejnog rešenja do finalnog proizvoda i, naravno, prilagođavanja svake cipele različitim veličinama. Imamo modele koji su dostupni od veličine 18 do veličine 40, tako da je potrebno mnogo prilagođavanja i usklađivanja proporcija. Najveći izazov je svakako napraviti cipelu koja dobro stoji. U svakom slučaju, saradnja sa lokalnim vrtićima i školama nam je od velike pomoći, jer nam omogućavaju da testiramo cipele direktno na čitavom spektru dečijih stopala tokom procesa razvoja. Posedovanje „unutarnjeg” razvojnog odeljenja je stoga definitivno veliki plus, takođe i zato što ko poznaje naš proizvod bolje od nas samih?

Ko su stručnjaci, ili kakvi su oni stručnjaci, koji sa vama rade u vašem odeljenju za razvoj u potrazi za optimalnim kalupom?

Glavna karika u potrazi za optimalnim kalupom i krojem su svakako naši specijalizovani modelari i tehničari koji poznaju proizvod i zaista ga sami razvijaju od početka do kraja. Razumemo da je svako dečije stopalo jedinstveno i nešto posebno. Zdrav razvoj dečjih stopala je stoga naša misija, a njena realizacija se manifestuje i u redovnoj saradnji sa jednom italijanskom agencijom koja se bavi istraživanjem razvoja obuće, dok istovremeno sagledava potrebe i zahteve kupaca. Moramo biti svesni da su kalup i sama konstrukcija veoma važni za svaku cipelu, ali ne smemo zaboraviti da i oko zahteva svoj deo. Zbog toga je neophodno redovno pratiti i pratiti modne trendove i smernice koje diktiraju najveće svetske modne metropole. Do nas u Mirenu dolaze preko italijanskih dobavljača koji imaju sedište u regionu “Le Marche”, centru italijanske obućararske industrije. Preko njih dolazimo do ideja i koncepata, koji se zapravo realizuju u našoj modelarnici.

Zašto je briga o razvoju dečijih stopala toliko važna?

Najprirodniji način je boso hodanje po prirodnim površinama kao što su pesak, blato ili trava. Ove površine podstiču prirodan i zdrav razvoj mišića stopala i stimulišu nervne završetke.

Zbog načina života prinuđeni smo da nosimo cipele koje su od prvih koraka veoma važan faktor u razvoju zdravog stopala. Mnoge zdravstvene tegobe, koje se vide kasnije, kada je dete već malo starije, nastaju upravo od pogrešnog izbora prve obuće, što posledično dovodi do nepravilnog razvoja stopala.

U ranom periodu razvoja, stopalo deteta je mekano; ligamenti stopala, mišići i kosti se i dalje razvijaju. Nošenje premale i tesne cipele stoga loše utiče na razvoj stopala odrasle osobe. Zbog toga je takođe veoma važno redovno proveravati veličinu cipela. Možda je zanimljiva činjenica da se dečije cipele preporučuje kupovati u popodnevnim satima, kada je stopalo deteta duže i šire zbog celodnevnog opterećenja. Uvek vodite dete sa sobom i, ako je moguće, neka isproba cipelu u stojećem položaju i napravi nekoliko koraka u cipeli. Izbor prave obuće, koja od početka obezbeđuje stabilno hodanje i pravilnu podršku malim stopalima, ključan je u daljem razvoju deteta.

Koliko cipela pravite dnevno?

Naša proizvodnja ima 120 zaposlenih, koji proizvode između 2.000 i 2.500 pari obuće, koji svakodnevno prave šav za šavom, u zavisnosti od toga koji se modeli proizvode. Naši radnici nemaju standarde, jer je kvalitet važniji od kvantiteta. Trudimo se da naši proizvodi budu najvišeg kvaliteta, sofisticirani i jedinstveni. Tehnologija je svakako doprinela većoj produktivnosti, ali ostajemo verni ideji da su vešte ruke obućara ono što proizvodu dodaje vrednost. Pre nego što se cipela spakuje u kutiju i pošalje u prodavnice, u procesu proizvodnje prolazi kroz najmanje 70 pari ruku.

Možete li opisati putovanje jednog para cipela, od sirovina do trenutka kada se nađu na policama prodavnica?

Kao što sam već pomenuo, sve počinje sa idejom – kakvu cipelu kreirati. Naši modelari i tehničari zatim razvijaju ovu ideju u prototip, koji se zatim dorađuje i koriguje i od kojeg se pravi uzorak cipela. Ovo služi za potrebe prodajnih kampanja. Dok se porudžbine prikupljaju na terenu, u fabrici se već odvija tehnološki razvoj, što znači da se cipela razvija u svim veličinama. Za to su pripremljeni svi alati i šabloni neophodni za serijsku proizvodnju.

Sama proizvodnja, odnosno proces izrade obuće, počinje u fabrici u krojačkom odeljenju, gde se komponente seku od celih koža. Od ovih delova se zatim u odeljenju za šivenje izrađuju gornji delovi obuće. Sledeća faza proizvodnje je deo za montažu, gde se našiveni gornji delovi navlače na kopito i montiraju đonovi. Ovo daje cipeli konačan izgled. Nakon toga slede završne faze i konačno pakovanje u kutije i otprema u prodavnice.

Obućarstvo je aktivna industrija. U Cicibanu nema automatizovane proizvodnje, u stvari ima još dosta ručnog rada. Svaki komad je napravljen sa dušom i priča priču, misao. Naši radnici zaista osećaju proizvod i povezani su sa njim.

Vaš slogan je „jednostavno prirodno„, šta to znači?

Slogan Jednostavno prirodno odražava naš način rada i izrade obuće. Veliki akcenat stavljamo na redovne provere kvaliteta osnovnih materijala, koji moraju biti ekološki prihvatljivi, izdržljivi i visokog kvaliteta. Pri izboru dajemo prednost prirodnoj koži koja nije tretirana štetnim i opasnim hemikalijama. Da su naši proizvodi zaista napravljeni od prirodne kože potvrđuju i male razlike u površini cipela ili u njihovim tonovima boja, zbog originalnosti i visoke vrednosti korišćene kože. Istovremeno, već dugi niz godina u proizvodnom procesu koristimo ekološki prihvatljive lepkove na bazi vode.

Poznati ste i po odličnom iskustvu kupovine. Kako ga dizajnirate? Kako uspevate da se pobrinete da osoblje u vašim prodavnicama bude ljubazno i ne samo to, čak i da dobro razume decu?

Razumemo da kupovina sa decom, posebno malom, može biti veoma zamorna. Osim toga, deca ne znaju da kažu i procene da li im cipela pristaje. Prodavačice u našim radnjama se trude da ljubaznošću, predusretljivošću i profesionalnošću učine kupovinu i roditeljima i deci što prijatnijim. Na osnovu svog znanja i pre svega iskustva savetuju roditelje koji model najbolje pristaje nozi njihovog mališana. Naravno, potrebno je obući cipelu i videti kako hodate u njoj, samo merenje noge nije dovoljno.

Prijatan ambijent Ciciban prodavnica omogućava kupcima da vide, pogledaju i isprobaju proizvod. Upravo je ova interakcija sa proizvodom posebno važna pri odabiru dečije obuće, a upravo zbog ličnog pristupa prodajnog osoblja i njihove stručne pomoći proces kupovine se obično završava za kratko vreme, što je svakako prednost za roditelje u pratnji dece.

Kako se izbor proizvoda razlikuje od zemlje do zemlje? Kakve cipele vole gde?

Prilikom dizajniranja cipela, trudimo se da se fokusiramo na aktuelne modne trendove, a da istovremeno zadržimo pečat Cicibana. Najveći izazov za nas je predstavljanje proizvoda na italijanskom tržištu, jer oni u najvećoj meri diktiraju modne smernice.

Korpa
Scroll to Top